O restauracji

Przy jednej z najstarszych ulic Krakowa, nieopodal Muzeum Archidiecezjalnego i Pałacu Biskupiego, dawnej siedziby Kardynała Karola Wojtyły, mieści się kamienica o niezwykłej historii.

A w niej równie niezwykła restauracja, Trattoria La Campana, w której unosi się zapach oliwek, włoskich ziół i świeżo zerwanych kwiatów z otaczającego La Campanę ogrodu. Jedynego takiego w obrębie krakowskiego Starego Miasta…       

Zabytkowa kamienica, zwana „Domem pod Trzema Koronami”, w której mieści się La Campana, była niegdyś miejscem spotkań Bractwa Dzwonników Wawelskich sprawujących pieczę nad Dzwonem Zygmunta. Stąd nazwa „trattorii”, która w wolnym tłumaczeniu oznacza „dzwon”.

Jak głosi tradycja, po ciężkiej pracy – rozhuśtanie trzynastotonowego kolosa wymaga nie lada wysiłku – członkowie Bractwa spotykali się w tutejszej gospodzie, aby odzyskiwać siły.       

Do restauracji prowadzą wspaniałe, kute, późnogotyckie wrota. Przepastne kredensy kryją w sobie włoskie delicje – oliwy, słoje z oliwkami i wina z najlepszych winnic Włoch i Nowego Świata.

Za progiem La Campany na gości czekają dwie pięknie zdobione drewnem sale, których okna wychodzą na włoski, otoczony zabytkowymi murami romantyczny ogród. Dwie sale znajdują się także poniżej, w piwnicach kamienicy, które klimatem przypominają niezwykły średniowieczny i tajemniczy Kraków.     

Miłośnicy kuchni włoskiej znajdą tu nie tylko najlepsze dania przygotowane na bazie oryginalnych produktów, lecz także spokój i wytchnienie od zgiełku miasta.

Do specjalności restauracji należą włoskie wędliny:
  • różne rodzaje prosciutto,
  • salami,
  • breasola,
wyśmienite przystawki, jak na przykład pieczona gruszka zapiekana z serem gorgonzola i rozmaite makarony.

W menu – oprócz klasyków, takich jak:
  • spaghetti carbonara,
  • lasagne,
  • penne alla puttanesca
znajdują się oryginalne połączenia makaronów z przepysznymi sosami.

Dania główne obejmują między innymi takie potrawy jak:
  • turnedo wołowe,
  • kotleciki jagnięce w sosie z szałwii i orzeszków pinii na zielonym tagliatelle,
  • przegrzebki smażone na maśle, 
  • filet z sandacza na warzywnym ratatouille w sosie krewetkowym.
W karcie dań nie mogło zabraknąć wspaniałych deserów:
  • tiramisu z brytfanki,
  • tortu z serem ricotta i owocami leśnymi
  • czy tradycyjnej panna cotty.
Dla amatorów włoskich trunków mamy typowe włoskie aperitify, grappę, nalewki i digestify, np. Fernet Branca.  


Cząstka Italii w sercu Krakowa; nic dodać, może tylko… buon appetito!